Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR



Novice

Predstavljamo zaključek drugega branja predloga Energetskega zakona EZ-2 v DZ RS

Dne 10.4.2024, je v Državnem zboru, potekala 49. nujna seja Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Na njej je bila opravljena druga obravnava predloga Energetskega zakona EZ-2. Podanih je bilo 57 amandmajev, od tega tudi nekaj v zvezi z 22. členom, ki obravnava prednostno rabo virov energije in energentov. Določila tega člena v veliki meri vplivajo na področje delovanja pooblaščenih inženirjev, predvsem v smislu projektiranja strojnih in električnih inštalacij. V času javne razprave so bila s strani IZS, na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE), poslana nekatera vprašanja in pripombe na predlog EZ-2, povezano prav z omenjenim 22. členom (gledati Novice 14.11.2023 Dopis Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo na predlog Zakona o energetski politiki - IZS in 26.01.2024 Predlog Energetskega zakona (EZ-2): MSS je na sestanku predstavila svoje poglede ministrstvu - IZS). Na sestanku na MOPE dne 24.01.2024 so bili s strani predstavnikov IZS predstavnikom ministrstva (g. Hinko Šolinc, generalni direktor Direktorata za energijo in g. Erik Potočar, vodja sektorja za rabo energije) predstavljeni nekateri bistveni pomisleki in pripombe na predlog EZ-2. V konstruktivni debati je bilo med drugim ugotovljeno, da je smiselno v sedmem (7) odstavku 22. člena predloga EZ-2 natančneje opredeliti kriterije glede odpustkov projektiranja in vgradnje kotlov na ZP in UNP. Posledično je MOPE predlagalo spremembo EZ-2 oziroma naslednji amandma:

Celoten amandma k 22. členu:

V 22. členu se naslov člena spremeni tako, da se glasi: »sistemi za oskrbo z energijo ter prednostna raba virov energije in energentov«.
V drugem odstavku se v drugi alineji podpičje nadomesti s piko, tretja alineja pa se črta.
Tretji odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Energetsko učinkoviti sistemi daljinskega ogrevanja imajo prednost na območju distribucije toplote tega sistema pred drugimi posameznimi sistemi in tehnologijami oskrbe s toploto. To ne velja za stavbe, ki imajo letno potrebno toploto za ogrevanje pod 4000 kWh in se v celoti ogrevajo na obnovljive ali nizkoogljične vire.«.
V petem odstavku se črta beseda »nove«, besedilo »sta prepovedana« pa se nadomesti z besedilom »nista dovoljena«.
Šesti odstavek se črta.
Dosedanji sedmi odstavek, ki postane šesti odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(6) V večstanovanjski, poslovno-stanovanjski in stanovanjsko-poslovni stavbi se lahko pravila iz petega odstavka tega člena ne upoštevajo v primeru hibridnega sistema ogrevanja, kjer je glavni vir ogrevanje brez emisij toplogrednih plinov na lokaciji sami in se za sekundarni vir ogrevanja uporablja zemeljski plin ali utekočinjen naftni plin samo za potrebe pokrivanja vršnih potreb.«.
Dosedanji osmi odstavek, ki postane sedmi odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(7) Podeljevanje koncesij za izvajanje gospodarske javne službe dejavnost operaterja distribucijskega sistema zemeljskega plina je dovoljeno, če je omrežje za distribucijo plina načrtovano v LEK tako, da se načrtuje priključevanje proizvodnih virov plina obnovljivega izvora za vsaj 80 % načrtovane porabe.«.
V dosedanjem devetem odstavku, ki postane osmi odstavek, se besedilo »Koncesije za upravljanje in širitev plinovodnega omrežja za distribucijo plina« nadomesti z besedilom »Obstoječe koncesije za izvajanje gospodarske javne službe dejavnost 4 operaterja distribucijskega sistema zemeljskega plina«, za besedilom »za določeno obdobje« doda beseda »večkrat«.
V dosedanjem desetem odstavku, ki postane deveti odstavek, se besedilo »gospodarsko javno službo distribucije plina« nadomesti z besedilom »gospodarsko javno službo dejavnost operaterja distribucijskega sistema zemeljskega plina«, besedilo »prejšnjega odstavka« pa se nadomesti z besedilom »sedmega odstavka tega člena in prejšnjega odstavka.
V dosedanjem enajstem odstavku, ki postane deseti odstavek, se na koncu prvega stavka doda nov drugi stavek, ki se glasi: »Vsebino tega odstavka morata pogodbeni stranki izvajati ne glede na določbe sklenjene pogodbe.«.
Dvanajsti odstavek se črta.

Amandma je bil na glasovanju sprejet in tako korigiran predlog Energetskega zakona EZ-2 bo skupaj z ostalimi sprejetimi amandmaji v nadaljevanju postopka predlagan za sprejem v Državnem zboru.

Torej v primeru projektiranja hibridnih ogrevalnih sistemov (bivalentni sistem), kadar je osnovno ogrevanje obnovljivi vir, se bo lahko projektiralo ogrevanje na ZP ali UNP kot vršni oziroma sekundarni vir ogrevanja. Takšna določila oziroma pogoji oskrbe stavbe z energijo pa že sedaj sledijo iz Pravilnika o učinkoviti rabi energije (PURES 2022).

Pripravil:
Saša Rodošek, univ.dipl.inž.str.
Član UO MSS

Nazaj